Do kalkulátoru se zadávají vždy jen dva známé parametry piva, ostatní se vypočtou automaticky. |
|
Výpočty vycházejí z attenuační nauky, kterou profesor Carl Napoleon Balling odvodil v polovině 19. století. Balling uvažoval tyto základní veličiny: p = 100 * (2.0665 * A + n) / (1.0665 * A + 100)
|
Balling po zkouškách a výpočtech odvodil jednotlivé alkoholové faktory a attenuační kvocienty pro původní extrakty mladiny od 1 do 30 % hm. a = 0.389541 + 0.002377 * p
|
Autor kalkulátoru Ing. Vilém Nohel se narodil v roce 1951. Jeho profesní orientaci ovlivnila skutečnost, že v jeho rodišti a bydlišti začala s ukončením školní docházky výstavba nového pivovaru Radegast. Pivovarství studoval na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze v Podskalské ulici a na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. |